UKE 1 2018
Skriv inn undertittel her

FAKTASTOFF

En uke ut i det nye året. I Norge feirer vi nyttårsaften akkurat en uke etter julaften, og slik har vi gjort det i over 2000 år.

Grunnlaget for kalenderen vi bruker i Norge stammer helt fra år 45 f.Kr. Det var den romerske keiseren Julius Cæsar som bestemte at det nye året skulle starte 1. januar. JEG UNDRES: HVORFOR??

I gamle dager var det mange som brukte solåret, månefasene og årstidene til å styre årets start og slutt - og da er ikke 1. januar et naturlig skille

De gamle egypterne ville at året skulle starte fra høstjevndøgn - det døgnet i løpet av høsten da natt og dag er akkurat like lange. Skulle vi fulgt dette, ville vi feiret nyttårsaften mellom 20.-23. september, siden datoen for dette spesielle døgnet varierer fra år til år.

I det gamle Hellas regnet de starten på det nye året fra vintersolverv. Vintersolverv er det døgnet i året der dagen har færrest timer. Hos oss er denne dagen 21. eller 22. desember. Vi sier at "sola snur" denne natten, og at vi går mot lysere tider - dagene blir lengre.

HENDELSER I UKE 1 2018

Jeg har en katt. En herlig katt. Så snart den får anledning, hopper den opp på fanget mitt, og der vil den helst forbli.

Her om dagen satt jeg i kosestolen min og strikket. Katten lå selvsagt i fanget mitt. Katten min er intelligent. På forunderlig vis klarte han å vikle seg inn i garnet. Ikke bare litt innviklet. Mye innviklet. Hode, hals, hale, mage, rygg, ja hele katten var innviklet i mitt strikkegarn.

Etter beste evne prøvde jeg å vikle katten min ut. Dessverre var ikke katten min interessert i å bli utviklet. Han strittet imot, begynte å spise på garnet. Muligens likte han ikke smaken, han spyttet ut garnet. Kanskje katten min var sulten? Plutselig tok han tak i hånden min og bet. Et stort blitt. Mye blod.

Hånda hovnet opp, ble rød og varm.

Ringte legevakta, og spurte hvem som hadde vakt. En turnuskandidat. Sa jeg ikke stolte på turnuskandidater, ville vente til neste dag.

Hånda hovet mer opp, det så litt nifst ut. Ringte legevakten igjen og ba om en time.

Turnuskandidaten så ut som en jentunge, men jeg fikk antibiotika. Skulle ta 3 tabletter a 660 mg tre ganger daglig i 10 dager. Hun sa at dyrebitt var farlig, det kunne føre til blodforgiftning og død.

Dyrebitt er en ting, men min kjære snille søte katt?

07.01.2018

RESTEN AV MITT LIV

Undrer meg på hva jeg får å se over de høye fjelle? Øyet møter nok bare sne.Rundt omkring står det grønne tre, ville så gjerne over; tro, når det reiser vover? Bjørnstjerne Bjørnson

Katten min undrer seg kanskje over hva den får å se over brøytekanten

Jeg undre meg over hva dette året vil bringe.

Asbjørn Kvalbein sier det slik: «Hvordan vi kan gjøre det beste ut av livet vårt? Kortsvaret mitt er: Lev for Jesus, lev av Jesu nåde, la Jesus gi livet innhold og retning.

Hvordan er et liv i fellesskap med Jesus annerledes i forhold til andre måter å leve på? Da er det ikke interessant å høre noen personlige ord fra en predikant. Bibelen selv må rettlede oss i dette, som i alle andre viktige spørsmål»

«Derfor formaner jeg dere ved Guds barmhjertighet, søsken: Bær kroppen fram som et levende og hellig offer til glede for Gud. Det skal være deres åndelige gudstjeneste. Innrett dere ikke etter den nåværende verden, men la dere forvandle ved at sinnet fornyes, så dere kan dømme om hva som er Guds vilje: det gode, det som er til glede for Gud, det fullkomne.» (Rom 12:1-2)